Wist je dat

Hoe kan ik mijn slaap verbeteren?

Beter slapen in 5 stappen… 5 tips om gemakkelijk te onthouden

De stappen in de praktijk brengen vraagt tijd, geduld, begrip, doorzettingsvermogen en de wil om telkens opnieuw te proberen:

  • De eerste stap is eenvoudig… zorg voor een aangenaam bedklimaat: een fris verluchte slaapkamer, een goed ondersteunende matras met gepaste onderbodem.
  • De tweede stap: ontwikkel een vast slaapritueel: halsoverkop gaan slapen is géén goed idee: net zoals een atleet zich concentreert op zijn nakende prestatie, is het aangewezen om innerlijk naar slaapstatus over te schakelen. De slaapincubatie…
  • Vermijdt vlak voor slapengaan eten en drinken (een beetje water mag), zeker geen alcohol, oppeppende drankjes, koffie, suikers. Slaapmiddelen zijn een tijdelijke oplossing, geen langetermijnoptie.
  • Een televisie in de slaapkamer met afstandsbediening is wel leuk, maar zet het toestel wel volledig af.
  • Leg GSM, tablet e.d. in de schuif van de nachttafel of leg het verwijderd van het bed.

Hoe lang kan ik een matras gebruiken?

Gemiddeld wordt een matras 10 jaar oud, zegt men.

Dat hangt er van af: van je gewicht, van je slaapgedrag, transpiratie, de samenstelling van de matras… Algemeen: een goede matras is minstens zo belangrijk als eten en drinken. Jouw bed is zoals een oplader: jouw dagenergie is afhankelijk van jouw nachtrust.

Hoe lang kan ik mijn donsdeken gebruiken?

Een goed donsdeken gaat makkelijk 25 à 30 jaar mee.

Wat is een goed donsdeken ?

Dat het gevuld is met dons, échte dons. En bij voorkeur ganzendons.

Hoe kom je zoiets te weten ?

Een kwaliteitsdonsdeken heeft een etiket met de beschrijving van de inhoud: het soort dons, het donspercentage, de herkomst.

Wat is dons ?

Een woordje uitleg: ganzen en eenden hebben 3 bouwlagen: de dekveren, de donsveertjes en het dons. De dekveren beschermen het dier tegen nat, de donsveren geven bescherming aan het belangrijkste: het dons. Deze donsjes zijn harige kernen die vooral lucht bijhouden. Je ziet vaak ganzen en eenden zich opschudden: zij slaan lucht op die zich ophoudt in de harige kern. Dat is niet meer of minder dan een perfect natuurlijke isolatie. Hoe groter het dier, des te groter de donsjes. Er is verschil tussen tussen eenden- en ganzendons: eendendons gaat makkelijker aan elkaar haken dan ganzendons. De grootte van de vlokken wordt ook gemeten en krijgt een bepaalde classificatie. Dons vergaat ook niet, in tegenstelling tot veren.

Vocht is de grootste vijand van dons: vandaar dat opschudden van dons en verluchten een beschermende en duurzame invloed heeft op uw donsdeken. Omdat dons los van materie is, kan het zo dun of zo dik mogelijk gevuld worden in een donsdeken. Afhankelijk van het type tijk, het doek dat waarin het dons terecht komt, maakt dat er veel of minder vulgewicht nodig is. Je hebt diverse soorten tijken:

  • Een open zak
  • Een buissysteem
  • Een sinus-systeem
  • Een carré-stikking
  • Een karo-lett systeem
  • Een half-open kassette
  • Een volledige kassette

De tijk (het omhulsel) is gewoonlijk katoen. Ook hier heb je diverse verschillen: een gewone katoen, een mako-katoen, een mako-katoensatijn. En de katoen kan diverse origines hebben, waarbij langstapelig Egyptisch katoen het sterkst is. En een tijk heeft ook zijn gewicht.

Wat heeft dit allemaal voor doel ?

Een zo licht mogelijk bescherming tegen de buitenlucht. Een zwaar donsdeken is slechter dan een lichtgewicht donsdeken: hoe lichter, hoe meer dit drapeert rond de contouren van het lichaam dat er onder ligt. Een zwaar dekbed of dons veroorzaakt koude zones. Dit is niet de bedoeling. Hoe komt het dat zo’n dons dan zwaar weegt ? Het wordt gevuld met een mengeling van (een beetje) dons en gehakte pluimen. Hoe kan je nu te weten komen of er gehakte pluimen bij het dons zit ? Dat voel je aan de schachtjes: zij prikken en je voelt ze tussen je vingertoppen.

Je kan het best vergelijken met 2 identieke vazen: 100g ganzendons heeft een hoger volume dan 100g gemengde dons/veren van diezelfde gans. Het is net dat volume aan dons dat lucht kan vasthouden. Onder échte dons zweet je (veel) minder. Afhankelijk van jouw eigen warmte/koude gevoel, kan een donsdeken op maat worden gemaakt. Dit is niet duurder dan een kant-en-klaar model.

Hoe kies je het donsdeken dat het best bij jou past?

Kom gewoon langs in de winkel, vertel ons hoe je slaapt, we geven het correcte advies !

Wat is een goed hoofdkussen ?

De ideale opvulling tussen schouder en hoofd. Dat kan bestaan uit diverse vullingen: wol, dons, latex, synthetische vullingen,… Je hebt hoofdkussens in diverse maten. Dat is historisch ontstaan. Een hoofdkussen kiezen is afhankelijk van volgende parameters: schouderbreedte, matrastype en hardheid, slaaphouding. Met andere woorden: het is een kleine maar belangrijk onderdeel van een goede slaap hardware. Een hoofdkussen heeft veel te verduren en daarom verslijt het vlugger: door de druk van hoofd en schouders, transpiratie. Ook in dit segment ontwikkelen zich nieuwe producten: driekamer-hoofdkussens in diverse hardheden, latex in diverse hardheden, …. Een goed hoofdkussen ervaar je pas door er op te liggen. Veel mensen beoordelen echter het kussen met… hun handen. Verkeerd dus.

Hoe kies je de matras die het best bij jou past ?

Heel eenvoudig: door de matras te passen of uit te proberen. Een matras is heel persoonlijk: wat goed is voor jou, is daarom niet goed voor jouw buurvrouw of –man. Vergelijk het met schoenen: stel dat je een paar schoenen koopt die jouw passend en heel comfortabel zitten, je kan dat zelfde paar niet doorgeven aan jouw partner of kinderen, niet? Zo is het net met een matras: neem daarom voldoende tijd om de matras te “passen”. Niet elk type kan voor jou heilzaam zijn: pocketveren, multipocketveren, traagschuim, latex (al dan niet synthetisch of natuurlijke kern),….

Een matras is samengesteld uit diverse componenten: de tijk, de comfortlagen, de kern. Niet alle matrassen passen op een latten- of schotelbodem. Dit heeft te maken met de opstelling van de kern, het gewicht.

Wilt dit nu zeggen dat je 2 diverse matrassen in een bed dient te leggen: neen. Maar twee verschillende hardheden is wel dagelijkse realiteit. Sommige fabrikanten maken mogelijk dat er twee hardheden in 1 matrasgrootte mogelijk is.

Wat is het nut van katoen, linnen of zijde ?

Het zijn allemaal natuurlijke vezels, maar zijn verschillend naar absorptievermogen, gewicht, onderhoud. Katoen is het meest gekend. Katoen heeft verschillende origines. Het best in kwaliteit is langstapelig Egyptisch katoen. En het beste hierin is het Gizah-katoen, dat net als wijn in jaargangen worden gekenmerkt met een groot of klein jaar.

Linnen is een zeer oude grondstof

Het is één van de eerste stoffen dat werd geweven en gebruikt voor kleding, verpakkingen, bouwgrondstoffen. Linnen is zeer sterk en duurzaam: vooral het Westeuropees linnen dan. De kustlijn van Denemarken tot Galicië is het meest kwalitatieve: waarbij de Noordfranse en Vlaamse kust streek (tot ongeveer 100 km landinwaarts) tot het neusje van de zalm behoort. Dit linnen of vlas wordt vooral ecologisch geteelt: deze natuurlijke vezel geeft verkoeling in de zomer (hoger absorptievermogen dan katoen), in de winter voelt het verwarmend als flanelkatoen aan. Hoe meer je linnen wast, hoe minder dat het gaat kreuken. Daar zit het verschil met Aziatisch linnen: dit materiaal is kortvezelig en onregelmatig van draad. Hierdoor veroorzaakt het hardnekkige kreuken, die zelfs met strijken moeilijk verwijderbaar zijn.

Zijde is het product van de zijderups die zich tegoed doet aan de moerbijboom

Zijde heeft evenzeer een hoog absorptievermogen, het heeft vooral zijn nut in warme en vochtige omgevingen. Zijde heeft een tenger imago: het onderhoud is beperkt en verdient de nodige zorg, het strijkt niet eenvoudig en heeft een kleinere duurzaamheidsgraad. Het is vooral licht en soepel, dat een heel aangenaam koel effect heeft.