Donsdeken reinigen: zo pak je het goed aan

Krijg je het stilaan te warm in bed, dan is het tijd voor een zomerdons. Meteen ook een goed moment om je winter donsdeken te wassen voor je het opbergt. Je kan zelf proberen om je dekbed in de wasmachine en droogkas te proppen, maar dat loopt vaker fout dan goed af.

Ofwel kan je wasmachine het gewicht niet aan en centrifugeert ze niet goed (zeker niet bij een tweepersoonsdekbed), ofwel klit bij het drogen al het dons aan elkaar waardoor je op de ene plek te veel en op de andere te weinig vulling hebt. Een donzen dekbed reinigen is een vak apart, waar wij een professionele partner met de juiste machines voor inschakelen.  

Dons en tijk apart

De manier waarop een donsdeken gereinigd wordt, hangt af van het soort dons dat in je deken zit en de tijk of stof die errond zit. Dons en tijk worden het best apart gewassen en gedroogd op verschillende temperaturen want de tijk kan wat krimpen. Probeer echter niet zelf het dons uit het dekbed te halen: het risico bestaat dat je het stuk maakt. Breng het dekbed liever mee naar de zaak zodat we direct zien wat er kan. We kunnen het donsdeken ook bij je thuis ophalen.

Dons wassen en drogen

Je donsdeken reinigen gebeurt in 3 stappen:

  1. Je donsdeken wordt eerst gewogen.
  2. Het dons wordt uit de tijk gezogen en gewassen. Water is geen probleem: dons van eenden en ganzen kan daar tegen.
  3. Drogen gebeurt in speciale droogtrommels die het natte dons al zijn kwaliteiten teruggeven. Op een temperatuur van 90°, perfect om alle virussen (ook COVID-19!) klein te krijgen.
  4. Het dons wordt opnieuw gewogen. Kwaliteitsdons moet zelden bijgevuld worden, maar als het toch nodig is, gebruiken we hetzelfde type dons.
  5. Met een apart toestel vullen we vak per vak het donsdeken terug op zodat het overal even dik is.

EHBD

Help, een vlek op je donsdeken! Je hoeft het niet meteen te laten reinigen, maar kan het ook zelf proper maken. Hier is je Eerste Hulp bij Donsdekens.

  1. Een vlek van koffie of een bloedneus maak je nat met een washandje.
  2. Dep op de vlek met een sopje van water en een milde, natuurlijke zeep (genre marseillezeep).
  3. Laat drogen en borstel de zeepresten weg.
  4. Dep na met helder water zodat alle zeep verdwenen is.
  5. Herhaal indien nodig.

Wil je het donsdeken sneller drogen, gebruik dan een haardroger op de hoogste stand. Houd het donsvak met 1 hand omhoog en blaas met de haardroger van onder naar boven. Klop daarna op het donsvak met een holle hand (alsof je een tennisballetje in je hand hebt). Zo klop je het dons goed los en vermijd je viltvorming.

Wil je een donsdeken schoonmaken maar weet je niet hoe? 

Bel ons (03/766.69.60) of kom langs. Wij helpen je om je donsdeken weer proper te maken.