Alles wat je moet weten voor de aankoop van een goed hoeslaken

Er zijn eindeloos veel verschillende hoeslakens. Wanneer je er een koopt, moet je dus enkele knopen doorhakken, onder andere over het materiaal en de afmeting. In dit blogartikel zetten we alles wat je moet weten voor je op een rijtje. Zo kan je helemaal voorbereid aan je zoektocht naar het perfecte hoeslaken beginnen.

Hoeslakens in tal van materialen

Welk materiaal je best kiest voor jouw hoeslaken, hangt af van wat je fijn vindt aanvoelen op je huid. We sommen de populairste materialen met de hoogste kwaliteitsgraad voor je op.

  • Jersey bestaat uit 100% katoenvezels en heeft een uitstekende elasticiteit, waardoor de stof perfect is voor hoeslakens. Dankzij de goede pasvorm sluit het laken perfect om je matras. Zeker dubbelstretch jersey is erg geschikt, want die rekt zowel in de lengte als in de breedte. De dikke, soepele stof is dankzij aloë vera en zijdeproteïne erg zacht en goed voor alle seizoenen. In de winter is het comfortabel warm en in de zomer koel, zodat je er het hele jaar door goed op slaapt.
  • Katoen voelt heerlijk zacht en koel aan en is daarom vooral in de zomer ideaal voor een hoeslaken. Het neemt zweet op en ventileert voldoende. Het nadeel van katoen is dat de stof niet elastisch is. Het materiaal rekt niet, waardoor de afmetingen exact moeten overeenkomen met die van je matras. In tegenstelling tot een jersey hoeslaken, zal een van katoen zich niet automatisch strak trekken als je je ’s nachts omdraait.
  • Katoensatijn bestaat uit 100% katoenweefsel, geweven in een satijnbinding. Daardoor voelt de stof soepeler en zachter aan dan gewoon katoen. Heerlijk om op te slapen dus! De glanzende inslagdraden en matte kettingdraden zorgen voor een glanzende toets en geven de hoeslakens een luxe uitstraling. Net zoals gewoon katoen voelt katoensatijn koel aan en zijn hoeslakens in die stof ideaal voor hete zomernachten.
  • Flanel komt voort uit katoen dat wat wollig gemaakt wordt. Zeker in de winter is het een uitstekende keuze voor een hoeslaken. De stof past zich immers snel aan de lichaamstemperatuur aan en houdt de warmte goed vast. Als jij het ’s nachts snel koud hebt, dat is flanel de perfecte stof.
  • Velours bestaat uit 80% katoen en 20% polyamide. Die combinatie zorgt voor de nodige elasticiteit, zodat een hoeslaken in velours mooi om de matras blijft zitten. De “harige” structuur is erg zacht en knuffelbaar, neemt vocht goed op en laat het door hoge ventilatie ook weer snel los.

De juiste afmetingen voor jouw matras

Naast de juiste stof, zijn ook de afmetingen van je hoeslaken belangrijk. Heb je een standaard bed? Denk aan 160 x 200180 x 200 of 200 x 200. Dan zal je snel een in dezelfde maat vinden. Als je echter geen bed in een standaard maat hebt, moet je aan het meten gaan. Meet de lengte en de breedte van de bovenkant van de matras en de hoogte. Daarmee weten we bij Slaapgoed Verlinden genoeg om voor jou het juiste hoeslaken te vinden. Wij hebben tal van maten in ons assortiment: van 70 cm tot 220 cm breed. En ook voor hoeslakens voor de topper van je boxspring kan je bij ons terecht.

Opdekken maar

Nu je een goed hoeslaken gevonden hebt, is het tijd om je bed op te dekken. Om je matras extra te beschermen en om zijn levensduur te verlengen, leg je best eerst een matrasbeschermer alvorens je het hoeslaken oplegt. Plekken drukken zo niet meteen door in de matras, maar worden tegengehouden door de matrasbeschermer.

Nog een tip van Griet om af te sluiten. Om je hoeslaken juist te draaien wanneer je je bed opmaakt, kijk je naar het waslabel aan de binnenkant van het laken. De hoek waar het label zit, leg je rechtsboven op je matras en de rest gaat vanzelf.

Op zoek naar het perfecte hoeslaken?

Spring eens binnen in onze winkel in de Stationsstraat in Sint-Niklaas of neem een kijkje op onze webshop.