Wat is de beste matras?

Er is een enorm aanbod aan matrassen. Maar wat is de beste matras? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Want de perfecte matras bestaat niet. Je moet op zoek naar een exemplaar dat bij jouw lichaam past en je de perfecte ondersteuning biedt. Hier moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe matras.

Persoonlijke keuze

Een goede nachtrust begint met een goede matras. Of een matras al dan niet goed is, is een subjectieve kwestie. Het hangt onder andere af van je gewicht, je slaaphouding, de omgevingstemperatuur en wat jij comfortabel vindt. Patrick van Slaapgoed Verlinden, je slaapexpert in Sint-Niklaas, maakt volgende vergelijking: “Drie mensen vinden alle drie dat ze goede, gemakkelijke schoenen aan hebben. Maar op het moment dat ze hun schoenen met elkaar ruilen, zitten die voor niemand nog comfortabel. Hetzelfde heb je met matrassen, wat voor de één een goede matras is, is dat niet per se voor de ander.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

  • LengteEen matras moet zo’n 20 cm langer zijn dan jij zelf. Heb je een gemiddelde lengte? Dan volstaat een standaardmatras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Dan kies je best eentje met een lengte van 210 cm of 220 cm.
  • Gewicht en lichaamsvormOok je gewicht en de vorm van je lichaam spelen een belangrijke rol in je matraskeuze. De kern van de matras zorgt voor de ondersteuning. Hoe steviger de matras, hoe meer ondersteuning die biedt.
  • Fysieke klachtenHeb jij fysieke klachten, zoals rugpijn? Dan is een latex- of traagschuimmatras voor jou misschien de aangewezen optie. De drukverlagende eigenschappen zorgen ervoor dat je klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Maar ook multipocketverenmatrassen zijn hiervoor uitermate goed geschikt.
  • Warmte en ventilatieHeb jij het ’s nachts vaak te warm of net te koud? Ook dat heeft invloed op je matraskeuze. Zo ventileren latex- en traagschuimmatrassen minder goed, waardoor ze de warmte langer vasthouden. Pocketveringsmatrassen daarentegen ventileren uitstekend. Wat dan weer geschikt is voor als je het snel warm hebt en/of veel zweet.

Een matras voor ieders slaaphouding

Naast de elementen die hierboven opgesomd staan, moet je bij de keuze van je nieuwe matras ook rekening houden met je slaaphouding. Die bepaalt of je beter een hardere, medium of zachtere matras koopt.

  • RugslapersAls je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je rugholte voldoende ondersteund wordt, zodat je ruggengraat ook ’s nachts zijn natuurlijke S-vorm kan houden. Ga dus niet voor een te harde matras, want dan ligt je lage rug in een te holle stand.
  • BuikslapersBuikslapers hebben meer kans op een pijnlijke onderrug. Je nek ligt gedraaid en je rug krijgt een grote holle ruimte. Als je op je buik slaapt, kies je best voor een medium of harde matras, zodat je voldoende ondersteuning krijgt.
  • ZijslapersVoor wie op zijn zij slaapt, is het belangrijk dat de heupen en schouders goed kunnen wegzakken in de matras. Een matras met comfortzones is de beste oplossing. Die biedt de perfecte ondersteuning aan de contouren van je lichaam.

Verschillende types van matrassen

Nu je weet waar je op moet letten bij de aankoop van je nieuwe matras, lijsten we nog de voornaamste types matrassen voor je op. Zo kan je sneller je keuze maken.

  • LatexmatrasLatex is een natuurlijk materiaal dat tegelijk erg vormvast en soepel is. Een matras van latex volgt de contouren van je lichaam, waardoor je lichaam een constante, actieve ondersteuning krijgt. Dankzij zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen is latex bovendien anti-allergisch. Naast natuurlijke latex bestaan er ook synthetische latex.
  • TraagschuimmatrasDe kern van een traagschuimmatras bestaat uit pocketvering of koudschuim. Onder invloed van druk en warmte vormt een traagschuimmatras zich naar je lichaam. Wanneer je de matras indrukt komt het schuim langzaam weer omhoog. Zo vult het de contouren van je lichaam op en werkt het drukverlagend. Ideaal voor wie lichamelijke klachten heeft.
  • PocketveringmatrasEen pocketveringmatras is voornamelijk opgebouwd uit springveren, die in aparte zakjes verpakt zijn en zo losser van elkaar bewegen. De matras vormt zich mooi naar je lichaam en geeft je overal de juiste ondersteuning dankzij de drukverdeler en verschillende comfortzones.
  • KoudschuimmatrassenKoudschuimmatrassen zijn van mindere kwaliteit. De grondstof voor deze matrassen is doorgaans van synthetische oorsprong, niet duurzaam en geeft niet de juiste souplesse en ondersteuning. Als comfortlaag, dus als onderdeel van een matras, kan het 

Kom je er niet uit? Of kan je wel wat hulp gebruiken tijdens je matrassenzoektocht?

Spring dan eens binnen bij Slaapgoed Verlinden in Sint-Niklaas of contacteer ons als je vragen hebt.