Hoe kies je het juiste bed? Volg het stappenplan van Slaapgoed Verlinden

Je bent toe aan een nieuw bed. Maar wil je een boxspring of een kaderbed? Wel of geen hoofdbord? Een zachte of een harde matras? En wat zijn de voordelen van en donzen hoofdkussen? Allemaal keuzes waarin Slaapgoed Verlinden je stap voor stap begeleidt. Met onze garantie: een zalige nachtrust!

STAP 1: boxspring of kaderbed

“De meeste mensen kiezen nog altijd voor een boxspring”, zegt Griet. “De bodem met de veren is mooi gestoffeerd en dat straalt een zekere luxe uit. Toch zien we ook de vraag naar een gewoon kaderbed opnieuw toenemen. Veel mensen zeggen mij dat ze een klassiek kaderbed vooral achteraan mooier kunnen opmaken omdat de matras in het kader verzonken ligt. Het is dus vooral een kwestie van smaak en praktisch gemak. Maar zowel in een kaderbed als een boxspring kan je heel comfortabel slapen. Veel hangt af van de bodem en de matras die je kiest.”

STAP 2: de bedbodem

In de bedbodem van een boxspring zitten standaard metalen veren. “Bij een kaderbed kiezen mensen meestal voor een lattenbodem, maar het kader kan ook gecombineerd worden met een inlegbox ? een minibox als het ware. Beide zijn eventueel elektronisch verstelbaar. De kwaliteit van je bedbodem is even belangrijk als die van je matras.”

STAP 3: hoofdbord en pootjes

Na de keuze van het kader, bepaal je of je ook een hoofdbord wilt voor een mooi geheel. Hoogte, breedte en materialen kies je zelf. Een bekleding in leder of stof (met tekening), het is allemaal mogelijk. Daarnaast kan je ook de hoogte en dikte van de pootjes onder het bed kiezen. “Sommige mensen willen het bed zo dicht mogelijk tegen de grond, anderen hebben het liever hoger om goed onder het bed te kunnen kuisen. De dikte, vorm en kleur van de pootjes bepalen mee de elegantie van het bed.”

STAP 4: de matras

Bij de keuze van een matras kijken Griet en Patrick altijd naar twee zaken: de matrasvulling en de afdeklaag. Beide bepalen hoe een matras aanvoelt en ligt. Voor beide onderdelen kiezen ze zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen, wat vooral een positieve impact heeft of de vochtopname van de matras. De matrassen van Schramm zijn een goed voorbeeld van 100% natuurlijke en handgemaakte matrassen.

Hard of zacht

“Er zijn geen vaste regels voor het kiezen van een matras. Wij kijken vooral naar de persoon die in onze winkel binnenstapt en naar de manier waarop hij of zij op een matras gaat liggen. Op basis van de lichaamsbouw en slaaphouding stellen we een hardere of zachtere matras voor. Een hardnekkig misverstand is dat een matras goed hard zou moeten zijn. Maar niets is minder waar: als een matras zo hard is dat ze zich niet aanpast aan je  lichaamsvorm, dan krijg je last in je heup en in je rug. Je mag dus gerust de afdruk van je lichaam in je matras zien staan. Dat is zelfs goed want het betekent dat je matras je lichaam mooi ondersteunt. Alleen als de put in je matras steeds dieper wordt, heb je een probleem en is je matras wellicht verouderd of van slechte kwaliteit. Wij raden sowieso aan om je matras om de maand eens om te draaien: zo neemt ze wel je lichaamsvorm aan, maar gaat ze toch niet te veel doorzakken.”

Pocketveren, mousse of latex

Slaapgoed Verlinden raadt mensen bijna uitsluitend matrassen met pocketveren aan. “Omdat ze gewoon veel beter ventileren dan volkernen of latex matrassen. Als je zweet op zo’n mousse matras, kan het zweet nergens naartoe en wordt de mousse op den duur hard. Een matras met pocketveren is veel luchtiger en kan het zweet makkelijker afvoeren. Een goede pocketveren matras is bovendien quasi even plooibaar als een mousse matras en kan dus ook perfect gecombineerd worden met een elektrische lattenbodem of boxspring.”

STAP 5: het kussen

“Als mensen in onze winkel op een matras gaan liggen om ze uit te testen, geven we hen altijd ook een hoofdkussen. Want de matras en het kussen samen bepalen je slaaphouding. Een donzen hoofdkussen biedt volgens ons de meeste voordelen.”

STAP 6: het bedlinnen

“Een nieuw bed is pas helemaal af met het juiste dekbed en stijlvol bedlinnen. Je vindt het bij ons in allerlei maten, afwerkingen en materialen, gaande van katoen, perkaal katoen, linnen, tot elegant satijn en natuurlijke zijde. Heb je nog geen idee van wat je mooi vindt, dan kan je in onze winkel de verschillende mogelijkheden zien en voelen.”

Een nieuw bed samenstellen?

In onze winkel in de Stationsstraat in Sint-Niklaas begeleiden wij je van a tot z bij je keuze.