DIY: een feestelijke tafeldekking

Er is niets dat je een vrolijker gevoel bezorgt dan het dekken van de feesttafel voor een uitgebreid etentje @home. Laat geen enkele gelegenheid voorbijgaan om je mooiste tafelkleed, je beste servies en je meest dramatische center piece boven te halen. Je zorgt meteen voor een feeststemming in huis.


De voorbereiding

Voordat je aan de tafelschikking begint, denk je best al eens na over welk servies je wilt gebruiken. Stem je tafelkleed en servetten daarop af. Het is leuk om met een vast kleurenpalet te werken en daar niet van af te wijken. Zo vermijd je dat de feesttafel een kakafonie wordt die pijn doet aan je ogen. Ga in de lente en de zomer voor lichtere kleuren en in de herfst en de winter eventueel voor donkerdere tinten.

De keuze aan tafellakens is enorm. Je vindt ze in linnenkatoen en polyester, in elke kleur, maat en vorm die je je maar kan bedenken. Je kan bij ons ook je tafelkleed op maat laten maken. Houd wel rekening met een levertijd van vier weken.

Stap 1: het fancy tafellinnen 

Heb je alles wat je nodig hebt? Tijd voor stap 1. Leg eerst een tafelbeschermer, met daarbovenop het tafelkleed. Een gouden tip van Griet voor een kreukelvrij tafelkleed: “Ga eens over het tafelkleed met een sproeibusje gevuld met water. Je zal zien, alle kreuken zijn in één, twee, drie verdwenen.” Ga verder met het servies. Denk daarbij zeker aan de tafeletiquette! Een servet simpel opvouwen en op het bord leggen? Die tijden zijn voorbij. Zoek op YouTube een leuke tutorial die je uitlegt hoe je je servetten op een originele manier in allerlei vormen vouwt. Heb je het servet-vouwen volledig onder de knie? Ga all the way en pas de vorm van je servet aan de feestgelegenheid aan: een kerstboom voor Kerstmis, een hart voor Valentijn of een paashaas voor Pasen. 

Stap 2: het dramatische center piece

En dan nu. Is het tijd. Om te decoreren. Laat je fantasie de vrije loop en haal je artistieke ik naar boven. Zoek in het verlengde van het kleurenpalet dat je eerder koos, leuke decoratiestukken die je in het midden van de tafel kunt zetten. Houd ook rekening met de gelegenheid van het etentje. Is het een kerstfeestje met vrienden? Een valentijnsdiner met je geliefde? Een paaslunch met de bomma? Stem je decoratie erop af. Houd je het liever simpel? Met een mooi boeket verse bloemen, wat kaarsen en leuke kandelaars sla je de bal nooit mis. Tip: speel met groottes en vormen om een dynamiek te creëren.

Stap 3: eten maar & the day after

En dan is het eindelijk zo ver! Tijd om aan tafel te gaan en samen van een heerlijke maaltijd te genieten. 

The day after blijft er enkel nog een lege tafel over, met een tafelkleed dat gegarandeerd vol vlekken zit. Hoe krijg je dat weer proper en hoe houd je het tegelijk zo lang mogelijk mooi? Griet heeft enkele tips voor jou. “Laat na de maaltijd het tafelkleed liggen en ga met een tandenborstel en wat bruine zeep over de vlekken. Daarna steek je het in de wasmachine. Veel mensen zien op tegen het strijken en doen het laken daarom liever ineens naar de wasserij. Daar worden echter vaak agressieve producten gebruikt om de vlekken eruit te krijgen, waardoor er na een paar keer wassen gelige vlekken ontstaan. Je wast een tafellaken dus beter gewoon zelf thuis. In feite doet de wasmachine het grootste werk.” Geen zin om te strijken? “Breng het tafelkleed daarna gewoon naar een strijkatelier en het is weer helemaal klaar voor je volgende feestje.” 

Binnenkort een etentje gepland?

Neem zeker eens een kijkje op onze webshop, je vindt er vast en zeker tafellinnen dat perfect bij jouw feesttafel past. Wil je een tafelkleed op maat laten maken, contacteer ons dan of spring eens binnen in onze winkel in de Stationsstraat 49 in Sint-Niklaas.